onsdag 2 april 2014

Skräpplockardag

Idag har vi haft skräpplockardag. Vi började dagen med att reflektera över vad nedskräpning är. Vi kom fram till att nedskräpning är när någon slänger eller lämnar föremål av olika slag på marken eller i vattendrag som sjöar och hav. Det kan vara allt möjligt – från fimpar, godispapper, snabbmatsförpackningar, burkar, flaskor, tuggummin och plastflaskor till större föremål som vitvaror, möbler, byggavfall, trädgårdsavfall och skrotbilar.

Det vanligaste skräpet i Sverige är utan tvekan fimpen. Man har räknat ut att det slängs 1 miljard fimpar på våra gator och torg varje år! Det kan ta upp till fem år för naturen att bryta ned en fimp.

Plast är också ett vanligt skräp – och ett skräp som vi inte blir av med. Det kan ta flera hundra år, kanske tusentals, för plast att brytas ned – om den alls försvinner. 

I år hade vi fått området runt stora fritids och runt fotbollsplanen att städa. Vi lekte en lek, djurskräpspring, medan vi samlade skräp. Vi delades in i lag om tre och tre. Två i varje lag var djurungar och en djurförälder. Föräldern stannar i boet medan ungarna springer ut och letar skräp. När en unge hittar skräp får den inte plocka upp det för då kan den lilla ungen skada sig. Den får istället kalla på sin förälder med sitt djurläte som då kommer och plockar upp det och tar skräpet med tillbaka till boet. Ungen letar vidare och lockar på föräldern igen så fort den hittar mer skräp. 



Leken var verkligen uppskattad och det var riktigt roligt att leta skräp tyckte alla. Sedan sopsorterade vi skräpet. Mest hittade vi plast, sedan papper och många leksaker som hamnat på villovägar.

På rasten bjöd våra lokala handlare i Borrby, Gemmingebro och Löderup på frukt och saft. Ett stort tack! Man kunde också delta i lite Limbo-dans.

 

Vi vill även säga tack till de familjer som skänkte lökar, växter och krukor som nu och i framtiden kommer att förgylla vår skolgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar